BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar

Elhunyt Dr. Nyeste László egyetemi tanár

2014. július 4. péntek

Elhunyt Dr. Nyeste László egyetemi tanár

Hosszas betegség után 2014. június 12.-én 86 éves korában elhunyt szeretett tanárunk és kollégánk Dr. Nyeste László, a korábbi Mezőgazdasági Kémiai Technológia Tanszék Fermentációs csoportjának nyugdíjas vezetője.

 

Dr. Nyeste László 1952-ben szerezte vegyészmérnöki oklevelét a BME Vegyészmérnöki Karán. Végzése után a Mezőgazdasági Kémiai Technológia Tanszék tanársegédje lett. 1957-ben adjunktusi, 1964-ben docensi, 1984-ben egyetemi tanári címet szerzett. 1994-ben ment nyugdíjba, de utána is teljes intenzitással oktatott az anyaintézményén kívül a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemen és a Veszprémi Vegyipari Egyetemen.

 

Oktató munkája során 21 jegyzetet állított össze, és az említetteken kívül tanított az ELTE-n, a SOTE-n és a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen. Ezen kívül a BME Mérnök Továbbképző Intézetben tartott előadássorozatokat.

 

Csoportja intenzív kutatómunkát folytatott az ipari mikrobiológia (fermentáció) területén, és az országban meghatározó szerepet játszott a modern biotechnológia meghonosításában. Az eredményeket 63 hazai és 57 külföldi publikációban ismertették. A Csoport kutatómunkájának eredményei 19 doktori, 14 kandidátusi és 1 akadémiai doktori disszertáció formájában is megjelentek.

 

Létrehozott egy korszerű kísérleti üzemet, amely kutatási és oktatási centrumként szolgált és mind a mai napig üzemel.

 

Jelentős feladatokat vállalt a hazai és külföldi tudományszervezés területén. Az itthon vállalt 50 különböző tisztség mellett 9 külföldi bizottságnak is tagja volt. A hazaiak közül az MTA Biomérnöki Munkabizottságában vállalt titkári, később elnöki tisztségek együtt mintegy 30 évet öleltek fel. A külföldiek közül a European Federation of Biotechnology Tudományos Bizottságában, és ugyanennek a szervezetnek Oktatási Munkabizottságában betöltött pozíciók a legjelentősebbek.

 

Pályája során 15 különböző kitüntetésben részesült. Akadémiai Díjjal tüntették ki a fermentációs folyamatok számítógépes irányítása terén végzett kutatásai eredményekért. E mellett az 1981-es hallgatók által adományozott „Az Év Oktatója” címre, a Pedagógus Szolgálatért Emlékéremre és a BME Emlékéremre volt igazán büszke. 

 

Saját magáról 78 éves korában írt sorai is a tudomány és kollegái iránti elkötelezettségéről szólnak:

 “A kutatás egy izgalmas és érdekes intellektuális játék volt. Jó érzés volt emberek sorsát jó irányba egyengetni. Jó volt a könyvtár csöndjében a biotechnológia csodálatos eredményeit olvasgatni, végig követni az emberi történelem talán legcsodálatosabb tudományos forradalmának mérföldköveit. Jó volt azokat tovább adni a hallgatóimnak. Fantasztikus élmény volt óriási tudományos egyéniségekkel megismerkedni, előadásaikat hallgatni a kongresszusokon és közben csak úgy mellékesen megismerni, beutazni az egész világot.”

 

Munkásságának jelentőségét különösen kiemelik a jelenleg Magyarországon működő biotechnológiai cégek és intézetek, hiszen ezekben szinte kivétel nélkül az ő tanítványai dolgoznak.

 

Dr. Nyeste László emlékét és az iránta érzett tiszteletet megőrizzük szívünkben!

Aktuális híreink