BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar

Rendületlen aktivitással: Oláh Károly professzor 90 éves

2014. november 26. szerda

Rendületlen aktivitással: Oláh Károly professzor 90 éves

A Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat keretében tartott, könyvbemutatóval összekötött előadói napon ünnepelte meg a Fizikai Kémia és Anyagtudományi Tanszék nyugdíjas egyetemi tanára, Oláh Károly 90. születésnapját november 12-én.

 

Az Oktatói Klubot szép számmal megtöltő egykori tanítványok, munkatársak, kollégák és szakmai érdeklődők előtt először Pukánszky Béla tanszékvezető köszöntötte az ünnepeltet, majd a dékán nevében Hórvölgyi Zoltán dékánhelyettes kari emlékérmet nyújtott át neki.

 

Oláh_3

 

Az egykori tanítványok és munkatársak nevében felszólaló Noszticzius Zoltán (a Párizsban élő Gáspár Gyulának az övével összecsengő mondandójú levelét is felolvasva) a professzornak mind az elméleti, mind a gyakorlati munkákban megnyilvánuló kimagasló analizáló képességét, egyszerű, de eredeti megoldásokra törekvő alkotó fantáziáját, magával ragadó, az új és jobb iránt mindig lelkesedő ifjonti szellemét és barátságos érintkezési módját emelte ki. Martinás Katalin az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Termodinamikai Szakcsoportja életében, Balla József pedig a kromatográfiás szakmérnöki képzés megteremtésében szerzett érdemeit méltatta, végül Orosz Gréta a Hallgatói Önkormányzat nevében köszöntötte és nyújtott át neki ajándékot.

 

A rendezvény fő programja azonban az ünnepelt egy órás szakmai előadása volt, melyben „Az élő anyag” címen számolt be elméleti termodinamikai kutatásai legújabb eredményeiről, összefoglalva az előadással azonos című, a Typotex kiadónál frissen megjelent könyvében ismertetetteket.

 

Oláh_2

 

Mint elmondta, már a 60-as években, kandidátusi disszertációját írva szembesült a termodinamika egyes fogalmainak és összefüggéseinek hiányos és homályos voltával. Ezek kiküszöbölésére alkotta meg a sztatikát és a kinetikát közös keretben tárgyaló termokinetikát (végső formájában a 90-es évekre). Itt a termodinamikai töltések fogalmát bevezetve, továbbá kihasználva a részletes egyensúly, valamint a mikroszkopikus reverzibilitás elveit, fel tudta írni a fizikai kémiai folyamatok általános sebességi egyenletét.

 

Ma már azonban nem látja kielégítőnek a termodinamikai elmélet e formáját sem. A fundamentális energia (vagy entrópia) mérlegben túl sok a tényező, és a tagok nem is vethetők össze egymással. Nehézségekkel jár e mérlegegyenlet tagjainak a sebességi egyenletben való szerepeltetése. Továbbra is homályos a kémiai potenciál fogalma. Rájött, hogy e problémák megoldására Boltzmann dimenziómentes entrópiája mutatja meg az utat. Az irodalomban nemrég a hőmérséklet helyettesítésére javasolt „tempergia” segítségével dimenzió-mentesíthető az entalpia, s a kémiai potenciál is újradefiniálható dimenziómentes formában. Az így leegyszerűsített entrópia mérleg és a sebességi egyenlet már jól illeszkedik egymáshoz: a sebességi egyenlet tényezői a potenciálok, a hatványkitevők pedig a mérlegegyenlet dimenziómentes tagjai.

  

Előadását egy a fiatalságnak szánt érdekes tanáccsal zárta Oláh Károly: mint a jó lovasnak a lovát, a kutatónak az anyagot szeretnie kell. Csak a megértéssel, szeretettel kezelt anyagtól várhatjuk, hogy minden képességét hasznosítva segítsen minket céljaink elérésében.

 

Minthogy „Az élő anyag” című könyv szakmai részét a szerző ezzel ismertette, Bódiss Jánosra könyvismertetésként csak annak tankönyvként való ajánlása és méltatása maradt.

 

Pezsgős gratulációk, szendvicsek és a születésnapi torta fogyasztása közben alkalom nyílt régi tanítványokkal és munkatársakkal való találkozásra, jó hangulatú beszélgetésre.

  

Oláh_4

 

Isten éltessen, Karcsi Bácsi! Adja az ég, hogy 100. születésnapodon is Te ajándékozz meg bennünket új eredményekkel, így aztán azt is ilyen tartalmasan és kellemesen tölthessük!

 

(Szöveg: Bódiss János, fotók: Philip János)

Aktuális híreink