BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar

Együttműködés az egészséges édesítőszerért

2015. január 13. kedd

Együttműködés az egészséges édesítőszerért

2015. janurá 9.-én a Debreceni Egyetem Rektori Tanácstermében  együttműködési szándékát fejezte ki a BME egy egészséges édesítőszer kifejlesztése érdekében. Az intézmény szándéknyilatkozatot írt alá pénteken több partnerével, hogy a magyarországi sztívia termesztésben és feldolgozásban rejlő lehetőségeket közösen, egymást kölcsönösen segítve aknázzák ki. A „Stevia projekt“ egy olyan innovációs akcióterv, ami kutatásra és fejlesztésre, valamint technológiára és értékesítésre is kiterjed. 

 

A jázminpakóca, más nevén sztívia, Dél-Amerikában őshonos, édes leveléről nevezetes fűszer- és gyógynövény, háromszázszor édesebb a hagyományos cukornál és nincs benne kalória. Magyarországon egyelőre csak néhány hektáron termesztik, pedig a hazai termőföldeken is jól megél. A Debreceni Egyetemen végzett gasztorenterológiai kutatások kimutatták, hogy mellékhatások nélkül számos jótékony hatása van az egészségre. Mivel nincs benne kalória, ezért nem hizlal és cukorbetegek is fogyaszthatják.

  

Az együttműködésben résztvevő Debreceni Egyetem elsősorban a kutatásra és fejlesztésre fókuszál, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Innovatív Élelmiszeripari Klaszter, a Stevia Product Europe Kft és a Gardenland Kft a technológiai fejlesztések és az értékesítés felé orientálódik. A Stevia projekt tagjai a Közép-Európai Sztívia Egyesületen belül és azon keresztül látják az érdekképviseletet megvalósítani. A projektet a Central European Consulting Kft. koordinálja. A Füzesgyarmati Önkormányzat, a 2014-es évben szociális munkaprogramon belül steviát is termelt, a továbbiakban a kifejlesztendő technológiák megvalósító helyszíneként kíván bekapcsolódni, a Nexon Kft. pedig mint rehabilitációval foglalkozó szervezet a munkapiaci közvetítésben kíván részt vállalni a projektben. 

 

 

A témában megjelent eddigi cikkek:

http://www.unideb.hu/portal/hu/node/14498

http://www.dehir.hu/debrecen/hamarosan-itthon-is-betorhet-a-piacra-a-sztivia/2015/01/09/

 

Fotók: www.unideb.hu

Aktuális híreink