Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar |
Környezetmérnöki alapképzési szak nappali BSc |
A tantárgy neve angolul: Safety in the Chemical Industry
Tantárgy kódja | Követelmény | Kredit |
BMEVESTAKM1 | 2+0+0/f | 2 |
Dr. Csontos István egyetemi adjunktus, Szerves Kémiai és Technológia Tanszék
Név: |
Beosztás: |
Tanszék, Int.: |
Dr. Farkas Imre László Dr. Hegedűs László Dr. Pálovics Emese |
c. egyetemi docens egyetemi docens tud. munkatárs |
Szerves Kémia és Technológia Tanszék Szerves Kémia és Technológia Tanszék Szerves Kémia és Technológia Tanszék |
alapvető fizikai, kémiai, géptani, vegyipari műveleti ismeretek
A tárgy egyik célja megismertetni a hallgatókkal a mérnöki munkához elengedhetetlenül szükséges a tűz- és robbanásveszéllyel ill. mérgező anyagok kezelésével kapcsolatos alapfogalmakra. A másik nem kevésbé fontos cél, számos gyakorlati példán szemléltetve a biztonságos munkavégzéshez, és menedzseléshez szükséges ismeretekkel lássa el a hallgatókat. A tárgy, az Európához való csatlakozásnak megfelelően érintőlegesen ismerteti a Nyugat-Európában és az USA-ban szokásos biztonságtechnikai szemléletet és gyakorlatot.
Név |
Beosztás |
Tanszék, Int. |
Dr. Farkas Imre László |
c. egyetemi docens |
Szerves Kémiai és Technológia Tanszék |
A tanulási eredmények között az adott szak Képzési és Kimeneti Követelményében [18/2016. (VIII. 5.) EMMI rendelet] előírt tanulási eredmények szerepelnek kékkel. A jelen tantárgy ezekhez való hozzájárulása feketével szedett.
Tudás
Ismeri a környezetvédelem területéhez kapcsolódó munka- és tűzvédelmi, biztonságtechnikai és kárelhárítási előírásokat és módszereket.
Ismeri a környezetvédelem területéhez kapcsolódó vegyipari munka- és tűzvédelmi, biztonságtechnikai elveket.
Ismeri néhány vegyipari katasztrófa okait és következményeit, valamint azokat az intézkedéseket, amelyekkel el lehet kerülni a megismétlődésüket.
Ismeri a vegyi anyagok kezelésével kapcsolatos legfontosabb szabályokat.
Képesség
Képes a technológia megismerése után feltárni az alkalmazott technológiák hiányosságait, a folyamatok kockázatait és kezdeményezi az ezeket csökkentő intézkedések megtételét.
Képes felismerni a gyakran előforduló munkabiztonsági kockázatot jelentő technológiai hiányosságokat.
Attitűd
Nyitott a szakmájához kapcsolódó, de más területen tevékenykedő szakemberekkel való szakmai együttműködésre.
Nyitott a szakmájához kapcsolódó, de vegyipari területen tevékenykedő szakemberekkel való szakmai együttműködésre.
Autonómia és felelősség
Szakmai feladatainak elvégzése során együttműködik más (elsődlegesen gazdasági és jogi) szakterület képzett szakembereivel is.
Szakmai feladatai során együttműködik más szakterület (vegyipar, gyógyszeripar, biotechnológiai ipar) szakembereivel, mérnökeivel.
Utolsó módosítás: 2019-05-09 08:49:25